فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 105 (آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد خدایاری فرد، الهه حجازی، کتایون حلمی*، علی مقدم زاده صفحات 1455-1470
    زمینه

    جهت ارتقای کیفیت دوران حساس گذار بارداری، نیازمند طراحی مداخلاتی کارآمد مختص زنان باردار هستیم. روانشناسی مثبت مداخلاتی را برای این دوره ارایه کرده که مورد توجه روزافزون قرار گرفته ولی این نخستین بار است که تمرین توانمندی های منش مبتنی بر ذهن آگاهی در گروه زنان باردار طراحی و اجرا می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش توانمندی های منش مبتنی بر ذهن آگاهی بر عوامل بهزیستی زنان قبل و پس از زایمان بود.

    روش

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با مرحله پیگیری و گروه گواه است. جامعه آماری شامل زنان باردار ساکن شهر تهران در ماه های 6 و 7 بارداری بود که در صفحه های اینستاگرام و تلگرام 5 متخصص زنان و زایمان فعال بودند. از این افراد 60 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه آموزشی 2 ساعته آنلاین شرکت کردند. هیچ مداخله ای در این مدت برگروه گواه صورت نگرفت. در انتهای دوره هر دو گروه در پس آزمون شرکت کردند. جهت پیگیری، یک ماه بعد از زایمان نیز آزمون مجددا در هر دو گروه انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس جامع کامیابی (سو، تای و دینر، 2014) و پرسشنامه ارزش های فعال در عمل (پترسون و سلیگمن، 2004) و همچنین بسته آموزشی توانمندی های منش مبتنی بر ذهن آگاهی در بارداری (نیمیک، 2014 و بارداک، 2010) بودند. جهت بررسی نتایج از نسخه 23 نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزایش معنا داری درکلیه عوامل بهزیستی در گروه آزمایش وجود دارد (0/01 >p) و این افزایش در مرحله پیگیری نیز همچنان معنادار باقی مانده بود (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت؛ کاربرد بسته آموزشی تمرین توانمندی ها مبتنی بر ذهن آگاهی در بارداری می تواند منجر به ارتقای بهزیستی مادران در دوران بارداری و همچنین اوایل دوره بعد از زایمان شود.

    کلیدواژگان: توانمندی های منش، ذهن آگاهی، انتهای بارداری، پس از زایمان، کامیابی، بهزیستی، تمرین توانمندی ها مبتنی بر ذهن آگاهی
  • فخری السادات حسینی، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز درتاج، سیاوش طالع پسند، اصغر مینائی صفحات 1471-1492
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اشتیاق تحصیلی پرداخته اند. اما پژوهش پیرامون تدوین مدل ساختاری برای پیش بینی اشتیاق ریاضی بر اساس خودطرحواره ریاضی و حافظه عاطفی ریاضی با میانجی گری ارزش تکلیف و باورهای توانایی - انتظار مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ساختاری حافظه عاطفی و خودطرحواره ریاضی با اشتیاق ریاضی با نقش میانجی باورهای توانایی - انتظار و ارزش تکلیف بود.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود که 500 نفر از دانش آموزان پایه های یازدهم رشته تجربی و ریاضی شهر تهران سال 1398 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. همه ی آن ها پرسشنامه های حافظه عاطفی ریاضی (شانک و همکاران، 2008)، خودطرحواره ریاضی (گارسیا و پینتریچ، 1994)، انتظار - ارزش سمنان (حسینی و همکاران، 1389)، هزینه تکلیف ریاضی (فلاک و همکاران، 2015) و اشتیاق ریاضی (فردریکز و همکاران، 2004) را تکمیل نمودند و داده ها با استفاده از آزمون های مدل ساختاری و تحلیل مسیر تحلیل شد .

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده، حافظه منفی به صورت مستقیم بر باورهای توانایی  - انتظار ریاضی، تاثیر منفی و حافظه مثبت به صورت مستقیم بر باورهای توانایی - انتظار ریاضی تاثیر مثبت داشت (0/01 > P). حافظه منفی هم به صورت مستقیم (0/01 > P) و هم به صورت غیرمستقییم (0/05 > P) و با میانجی گری باورهای توانایی - انتظار ریاضی بر ارزش تکلیف ریاضی تاثیر داشت. حافظه مثبت نیز هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری باورهای توانایی-انتظار ریاضی بر ارزش تکلیف ریاضی تاثیر داشت (0/01 >P). باورهای توانایی - انتظار ریاضی نیز به صورت مستقیم بر ارزش تکلیف ریاضی تاثیر داشت (0/05>P). حافظه منفی و هم حافظه مثبت هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم، بر اشتیاق ریاضی تاثیر داشت (0/01 >P). رابطه مستقیم خودطرحواره های ریاضی، ارزش تکلیف ریاضی و باورهای توانایی - انتظار ریاضی با اشتیاق ریاضی معنی دار نبود (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    حافظه عاطفی مثبت و منفی بر اشتیاق ریاضی موثر است. همچنین خود طرحواره ریاضی و حافظه عاطفی ریاضی به واسطه باورهای توانایی انتظار ریاضی بر ارزش تکلیف ریاضی تاثیر گذارند . تلویحات کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اشتیاق ریاضی، خودطرحواره های ریاضی، حافظه عاطفی ریاضی، باورهای توانایی - انتظار ریاضی، ارزش تکلیف
  • فرشاد زارعی، اسماعیل اسدپور*، فرشاد محسن زاده صفحات 1493-1512
    زمینه

    مادران کودکان با فلج مغزی به دلیل وجود کودک مبتلا به فلج مغزی، مستعد فشارهای اجتماعی، اقتصادی، هیجانی و خانوادگی هستند که به کاهش رضایت زناشویی و ادراک کارآمدی آن ها منجر می شود. تحقیقات نشان داده است که درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد روی آوردی حمایتی است که بر رابطه و پذیرش ارزش های فردی و خانوادگی تاکید دارد و آگاهی و پذیرش را همراه با راهبردهای تعهد و تغییر رفتار به منظور افزایش انعطاف پذیری روانشناختی به کار می گیرد که موجب افزایش رضایت زوجین و خودکارآمدی آنان گردیده است اما در زمینه انجام این مداخله بر روی مادران دارای کودک فلج مغزی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای فرزندان با فلج مغزی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، شبه آزمایشی از نوع گروه های نابرابر است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران دارای فرزندان با فلج مغزی مراجعه کننده به مراکز آموزشی و توان بخشی معلولین جسمی حرکتی شهر کرمانشاه در سال 1399 بود. نمونه پژوهش 23 نفر از مادران داوطلب بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد (10 نفر) و گروه گواه (13 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1997) و خودکارآمدی شرر (1982) استفاده شد. گروه آزمایشی 12 جلسه 90 دقیقه ای درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد با توجه به روی آورد هیز (2008) را به صورت هفته ای یک بار دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر نشان داد که درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای فرزندان با فلج مغزی موثر است (0/001 ≥P).

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، می توان رضایت زناشویی و خودکارآمدی مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی را با به کارگیری درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، خودکارآمدی، فلج مغزی
  • فرحناز جلویاری، سمیه کاظمیان*، ابراهیم نعیمی، عبدالله معتمدی صفحات 1513-1534
    زمینه

    طلاق برای بسیاری از زنان به معنای رویارویی با فشار روانی مفرط و بی ثباتی هیجانی است. برای مقابله با چالش های پس از طلاق، لازم است زنان مطلقه با استفاده از راهبردهای مختلف از مقاومت بیشتری برخوردار شوند. تقریبا تمامی پژوهش های انجام شده در ایران با موضوع زندگی پس از طلاق به فرآیند سازگاری پرداخته اند و انطباق پذیری به عنوان دروازه ورودی سازگاری کمتر مورد توجه بوده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف راهبردهای موثر در فرآیند انطباق پذیری در خلال سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای در سال های 1399 و 1400 در شهر تهران انجام شد. جامعه یا میدان مورد مطالعه این پژوهش، شامل تمامی زنان مطلقه شهر تهران در سال 1399 بود که حداقل 3 سال از طلاق قانونی آنها سپری شده باشد (که فرصت و تجربه مواجهه با چالش های زندگی پس از طلاق و امکان ورود به فرایند انطباق پس از طلاق را کسب کرده باشند)، نمونه پژوهش با انتخاب 12 زن مطلقه با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها با استفاده از روش نظام مند کوربین و استراوس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 7 مقوله اصلی ساخت هویتی تازه، تعامل با طلاق، مدیریت چالش های پس از طلاق، درگیر شدن در فعالیت های اجتماعی (تاثیرات محیطی)، ضربه گیرها (عوامل محافظت کننده)، مقابله های معنوی - مذهبی و کنار آمدن با عوامل خارج از کنترل شد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد بهره گیری زنان مطلقه از عوامل درونی و بیرونی می تواند به انطباق پذیری با زندگی پس از طلاق و قرار گرقتن آنان در مسیر سازگاری کمک کند. فهم دانش مبتنی بر تجربه زنان مطلقه از پیامدهای پس از طلاق و نحوه انطباق با آن، به گونه ای که در مطالعه حاضر آمده است، می تواند به زنان مطلقه، مشاوران و درمانگران درگیر در این حوزه برای تصمیم گیری و مداخلات مبتنی بر جنسیت کمک کند.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، سازگاری، طلاق، دانش مبتنی بر تجربه، زنان مطلقه
  • سعیده صفری، مهرداد کلانتری*، فریبا یزدخواستی، محمدرضا عابدی، حمیدرضا عریضی صفحات 1535-1552
    زمینه

    چند مطالعه به بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت نشانه های اختلال وسواس پرداخته اند؛ اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی این درمان در ترکیب با بازی درمانگری دلبستگی محور بر نشانه ها و عملکرد کودکان مبتلا به این اختلال پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی درمان ترکیبی پذیرش و تعهد و بازی درمانگری دلبستگی محور بر علایم و عملکرد کودکان مبتلا به اختلال وسواس - ناخودداری می پردازد.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری سه ماهه و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال وسواس 8 تا 12 ساله در سطح شهر اصفهان در سال 1398، به همراه مادرانشان بود که از این میان 20 زوج کودک و مادر پس از تشخیص روان پزشک یا روانشناس معتبر، به اختلال وسواس و کسب حداقل نمره 14 در مقیاس وسواس جبری ییل براون کودکان بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش درمان ترکیبی را به مدت 10 جلسه مشاوره فردی دریافت کردند، ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورداستفاده شامل مقیاس وسواس - ناخودداری ییل براون کودکان (CY-BOCS) و مقیاس تاثیر وسواس در کودک - نسخه والدین (COIS- R/ P) بود.

    یافته ها

    برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته های این پژوهش، تاثیر درمان ترکیبی پذیرش و تعهد و بازی درمانگری دلبستگی محور بر کاهش علایم وسواس، بهبود عملکرد کلی و بهبود عملکرد تحصیلی، اجتماعی، خانوادگی و توانش های زندگی روزمره را مورد تایید قرارداد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    درمان ترکیبی پذیرش و تعهد و بازی درمانگری دلبستگی محور بر کاهش نشانه ها و بهبود عملکرد در کودکان مبتلا به اختلال وسواس - ناخودداری اثربخش است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس - ناخودداری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بازی درمانگری دلبستگی محور، عملکرد، کودک
  • قاسم نوروزی*، حمزه میرزایی، محمدمهدی شیرزادی صفحات 1553-1568
    زمینه

    نظریه خودتعیین گری طیف وسیعی از توانش های فردی و اجتماعی را در افراد در بر می گیرد. اما در بررسی اثربخشی این نوع برنامه بر بهزیستی روانشناختی و تاب آوری مادران کودکان مبتلا به سندرم داون شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر  با هدف بررسی اثربخشی آموزش توانش های خود تعیین گری بر بهزیستی روانشناختی و تا ب آوری مادران کودکان با اختلال سندروم داون انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر شبه آزمایشی است، که از جامعه مادران دارای کودکان مبتلا به سندروم داون در استان چهارمحال و بختیاری، 35 مادر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مداخله آموزش توانش های خودتعیین گری (فیلد و هافمن، 1994) در 10 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی و تا ب آوری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری با استفاده از نرم افزارSPSS-22  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش توانش های خودتعیین گری بر افزایش بهزیستی روانشناختی (0/001 =p) وافزایش تا ب آوری (0/004 =p) مادران کودکان با اختلال سندروم داون تاثیر معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد آموزش توانش های خودتعیین گری، بهزیستی روانشناختی و تا ب آوری را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس، می توان با فراهم آوردن زمینه آموزش توانش های خود تعیین گری در مراقبین کودکان مبتلا به سندروم داون، آنان را در جهت افزایش سلامت روان در فرآیند مراقبت کودکان، سوق داد.

    کلیدواژگان: آموزش توانش های خودتعیین گری، بهزیستی روانشناختی، تاب آوری
  • مجتبی نورانی، رضوان السادات جزایری*، مریم فاتحی زاده صفحات 1569-1586
    زمینه

    مطالعات زیادی درباره رضایت زناشویی و صمیمیت زوجین صورت گرفته است، اما پژوهشی که به اثربخشی زوج درمانی سیستمی - سازه گرا بر صمیمیت و رضایت زناشویی به خصوص در زوجین دارای اختلاف سنی معکوس پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی زوج درمانی سیستمی - سازه گرا بر صمیمیت و رضایت زناشویی زوجین دارای اختلاف سنی معکوس بود.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با یک گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه این پژوهش را تمامی زوج های دارای اختلاف سنی معکوس شهر شیراز در سال 1398 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس، 30 زوج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ فرم کوتاه (اولسون، 1989) و صمیمیت زوجین (اولیاء، 1385) در اختیار هر دو گروه قرار گرفت و سپس زوج درمانی سیستمی - سازه گرا (دالتون، 2007)، در 9 جلسه به صورت هفته ای دو ساعت، برای گروه آزمایش اجرا گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که زوج درمانی سیستمی - سازه گرا بر رضایت زناشویی و ابعاد صمیمیت هیجانی، عقلانی، روانشناختی، اجتماعی - تفریحی، ارتباطی و صمیمیت کلی دارای تاثیر معناداری بود (0/05 <P)، در حالی که این مداخلات بر صمیمیت جسمی، معنوی و جنسی تاثیر معناداری نداشته است.

    نتیجه گیری

    از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی سیستمی - سازه گرا قابلیت اجرا بر زوجین با اختلاف سنی معکوس را داشته و می توان جهت بهبود رضایت و صمیمیت زناشویی از آن بهره جست، همچنین استفاده از این رویکرد در جوامع آماری و فرهنگی دیگر و اثربخشی آن بر دیگر ابعاد روابط زوجین پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی سیستمی - سازه گرا SCCT، صمیمیت زوجین، رضایت زناشویی، اختلاف سنی معکوس
  • طاهره نجفی فرد، حمید علیزاده*، احمد برجعلی، محمد عسگری صفحات 1587-1600
    زمینه

    پژوهش های مختلف حاکی از تاثیر برنامه شناختی- اجتماعی آدلر  بر کاهش اضطراب کودکان و نوجوانان و بهبود روابط با والدین بوده است. اما  بسیاری از این درمان های شناختی- اجتماعی آدلری فقط جنبه های محدودی از این نظریه را به کار برده اند، علاوه بر آن آموزش های اثربخشی بر روی مادر و فرزند به شکل همزمان انجام نگرفته است.

    هدف

    هدف از این پژوهش اثربخشی برنامه کاملی از نظریه شناختی- اجتماعی آدلر  بر مادران و فرزندان نوجوان  دارای اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش کاربردی از نوع شبه آزمایشی  با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل نوجوانان 13 تا 15 سال دارای اختلال اضطراب اجتماعی و مادران آنها بود که دارای پرونده در کلینیک آوای قاصدک در منطقه 5 شهر تهران در سال 1398 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 32 نفر مادر و نوجوان شناسایی و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (16 نفر آزمایش و 16 نفر گواه) گمارش شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش  مقیاس رابطه والد- فرزند  (فرم مادر) بود که  قبل از اجرا، بعد از اجرا و یک ماه بعد از اجرا توسط نوجوانان تکمیل شد. نوجوانان و مادران گروه آزمایش طی 12 جلسه (هشت جلسه با نوجوانان و یک جلسه با مادران، سه جلسه مادران و نوجوانان) در برنامه  جامع شناختی- اجتماعی آدلر شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که تعاملات مادر- فرزند (عاطفه مثبت، آزردگی، همانندسازی، ارتباط) گروه آزمایش پس از مداخله در مقایسه با گروه گواه  به طور معنادار 01/0<P افزایش یافت.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد با توجه به اثربخشی برنامه شناختی- اجتماعی  آدلر  بر نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی و همچنین بهبود ارتباط مادر- فرزند تحقیقات گسترده تر با نمونه های بیشتر بر خانواده و کودکان و نوجوانان  مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تعاملات مادر- فرزند، درمان شناختی- اجتماعی، نوجوانی
  • موسی عبدالباقی، رضا نیک بخش*، حسین پورسلطانی زرندی، علی محمد صفانیا صفحات 1601-1616
    زمینه

    دهه های زیادی است که خرافات در میان جمعیت ورزشی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است. خرافات به ورزشکار کمک می کند تا با استرس مربوط به شرایط رقابتی کنار بیاید. خرافات ورزشی را به عنوان باورهای غیر منطقی و یا شیوه ای از تفکر معرفی می کنند که نتایج رویداد را تحت تاثیر قرار می دهد. با در نظر گرفتن این نکته و غیاث یک پژوهش علمی، می توان اهمیت بکارگیری ابزار معتبر جهت اندازه گیری دادها را نشان داد.

    هدف

    این پژوهش با هدف روایی سنجی پرسشنامه خرافات ورزشی تماشاگران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش انجام کار از نوع همبستگی (از نوع تحلیل عاملی با روش تحلیل مولفه های اصلی) است. جامعه آماری پژوهش، هواداران تیم های لیگ برتر فوتبال، بسکتبال و والیبال ایران در فصل 98-99 بودند که بر اساس حجم تعیین نمونه بر اساس گویه های پرسشنامه (26 سوال)، تعداد 390 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ای استاندارد استفاده شد که جهت روایی سنجی آن در جامعه ی موردنظر، به فارسی ترجمه و مورد تحلیل قرار گرفت. جهت روایی پرسشنامه از روایی سازه، همگرا و واگرای فورنل و لارکر استفاده گردید و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 0775 به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی) با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس استفاده شد .

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل عاملی، مولفه های خرافات صنعتی، باورهای خرافاتی، رفتارهای خرافاتی و منبع کنترل به عنوان چهار بعد خرافات ورزشی مورد تایید قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بار عاملی تمامی سوالات از مقدار مبنا بالاتر و مدل پژوهش از برازش معناداری برخوردار است که نشان دهنده مطلوب بودن پرسشنامه خرافات ورزشی می باشد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه خرافات ورزشی مقیاسی قابل اطمینان و معتبری است که می توان برای ارزیابی میزان خرافات در ورزش استفاده نمود و بینش و درک هواداران و افراد را نسبت به آن افزایش داد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی تاییدی، خرافات ورزشی
  • مارال حقیقی کرمانشاهی، کیوان کاکابرایی* صفحات 1617-1630
    زمینه

    مطالعات زیادی به بررسی اثربخشی حل مسئله بر حل مسئله اجتماعی در بین نمونه های مختلف پرداختند، اما پژوهشی که در آن به بررسی حل مسئله بین فردی بر حل مسئله اجتماعی زنان زندانی پرداخته باشد در ایران صورت نگرفته است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی حل مسئله بین فردی بر حل مسئله اجتماعی زنان جوان زندانی استان کرمانشاه انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی مجرمین زن جوان زندانی که در زندان مرکزی شهر کرمانشاه مشغول گذراندن دوران محکومیت خود در سال 1398 بودند، می باشد. در این پژوهش تعداد 30 نفر از زنان جوان زندانی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. سپس 10 جلسه دو ساعته هر هفته هم دو جلسه کارگاه حل مسئله بین فردی برای گروه آزمایش برگزار شد، بعد از اتمام برنامه آموزش، مرحله پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حل مسئله اجتماعی دزوریلا و همکاران (2004) نسخه کوتاه استفاده شد. سپس داده های پژوهش از طریق روش تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج طبق گزارش مشارکت کنندگان، در دو مرحله پیش آزمون - پس آزمون نشان داد که نسبت به گروه گواه در گروه آزمایش، بین نمرات پیش آزمون - پس آزمون در تمامی زیرمقیاس های حل مسئله اجتماعی شامل جهت گیری مثبت، جهت گیری منفی، سبک منطقی و سبک تکانشگری / بی دقتی و سبک اجتنابی تفاوت وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان از آموزش حل مسئله بین فردی به عنوان یک برنامه مداخله ای اصلاحی و پیشگرانه برای افزایش حل مسئله اجتماعی زنان جوان زندانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: حل مسئله بین فردی، حل مسئله اجتماعی، زنان، زندانی
  • مسلم رخ فرد، ایلناز سجادیان*، امیر قمرانی صفحات 1631-1650
    زمینه

    با توجه به اهمیت مهارت های حرکتی در رشد و فراگیری کودکان، پژوهش های زیادی به بررسی اثربخشی مداخله های حرکتی فرآیند - محور در این زمینه پرداخته اند، اما آیا این مداخله ها موثر بوده اند؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر فرا تحلیل اثربخشی مداخله های حرکتی فرآیند - محور بر مهارت های حرکتی کودکان بود.

    روش

    در این پژوهش از فراتحلیل به عنوان ابزاری جهت تعیین، جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با مداخله های فرآیند - محور بر مهارت های حرکتی استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی پژوهش های انجام شده در حوزه مداخله های فرآیند - محور در محدوده سال های 1387 تا 1398 برای مقالات فارسی و 2011 تا 2020 برای مقالات لاتین بود، بدین منظور 31 پژوهش (19 مقاله فارسی و 12 مقاله لاتین) که از لحاظ روش شناختی مورد تایید بود به عنوان نمونه آماری، انتخاب و فراتحلیل روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فرا تحلیل بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان اندازه اثر مداخله های حرکتی فرآیند - محور بر مهارت های حرکتی کودکان 0/42 است که بر اساس جدول تفسیر کوهن به معنی اندازه اثر متوسط می باشد (0/1 <P).

    نتیجه گیری

     بنابراین می توان گفت براساس نتایج این فراتحلیل؛ مداخله های حرکتی فرآیند - محور می توانند در بهبود مهارت های حرکتی کودکان موثر باشند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، مداخله های حرکتی فرآیند - محور، مهارت های حرکتی، کودکان
  • فاطمه مکرم، رضا کاظمی*، سمیه تکلوی صفحات 1651-1666
    زمینه

    شایستگی اجتماعی به توانایی فرد در انجام امور مرتبط با استقلال شخصی خود و مسئولیت های اجتماعی اشاره دارد و موجب رشد اجتماعی بهنجار و برقراری روابط مثبت و سازنده می شود. آموزش مهارت های هیجانی - اجتماعی نقش مهمی دراحساس شایستگی اجتماعی و کارآمدی بیشتری در مسئولیت های روزانه و چالش های زندگی دختران تک والد دارد. تحقیقات نشان داده است که آموزش حل مسئله اجتماعی موجب افزایش شایستگی اجتماعی در دوران نوجوانی و بزرگسالی می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای اثربخشی آموزش مهارت های هیجانی - اجتماعی و آموزش حل مساله اجتماعی بر شایستگی اجتماعی دانش آموزان دختر تک والد دوره دوم متوسطه شهر سراب انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه که در سال تحصیلی 1399- 1398 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 45 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. افراد نمونه پرسشنامه شایستگی اجتماعی فلنر، لیس و فیلیپس (1990) را ابتدا و به عنوان مرحله پیش آزمون تکمیل کردند و پس از 12 جلسه آموزش مهارت های هیجانی - اجتماعی (صدری دمیرچی و همکاران، 1389) و 10 جلسه آموزش حل مسئله (منتظر و همکاران، 1398) 90 دقیقه ای به صورت گروهی برای گروه های آزمایش، در مرحله پس آزمون هر سه گروه مورد سنجش مجدد قرار گرفتند. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد آموزش های مهارت های اجتماعی - هیجانی و حل مساله اجتماعی موجب افزایش شایستگی اجتماعی دانش آموزان دختر تک والد موثر گردید (0/05 >p). از سویی دیگر، در میزان اثربخشی آموزش های مهارت های اجتماعی - هیجانی و حل مساله اجتماعی در متغیر شایستگی اجتماعی تفاوت معنا داری وجود نداشت (0/05 <P).

    نتیجه گیری

     آموزش مهارت های اجتماعی - هیجانی و مهارت حل مساله اجتماعی به نوجوانان سبب شکل گیری تعامل های اجتماعی بین او و دنیای بیرونی، مدیریت هیجان ها و در نتیجه افزایش و بهبود شایستگی اجتماعی فرد می شود. بدین منظور لازم است متخصصان و روانشناسان خانواده آموزش هایی در این زمینه به دانش آموزان و والدین آنها ارایه دهند.

    کلیدواژگان: مهارت های هیجانی - اجتماعی، حل مساله اجتماعی، شایستگی اجتماعی، دانش آموزان، تک والد
  • مهرداد طباطبایی شوریجه، عزت دیره*، مولود کیخسروانی، علی پولادی ریشهری صفحات 1667-1682
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی رابطه هیجان خواهی، طرحواره های شناختی فعال شونده و تنوع طلبی جنسی در مردان پرداخته اند. اما پژوهش پیرامون تدوین مدل ساختاری برای پیش بینی تنوع طلبی جنسی بر اساس هیجان خواهی با میانجی گری طرحواره های شناختی فعال شونده در مردان متاهل، مورد غفلت واقع شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی مدل معادلات ساختاری پیش بینی تنوع طلبی جنسی بر اساس هیجان خواهی با میانجی گری طرحواره های شناختی فعال شونده در مردان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر شیراز بود که از این تعداد 240 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تنوع طلبی جنسی (گلاس و رایت، 1992)، پرسشنامه هیجان خواهی (آرنت، 1994) و پرسشنامه طرحواره های شناختی فعال شونده (نوبره و پینتوگویا، 2009) استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد مدل پژوهش برازش خوبی دارد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین متغیرهای هیجان خواهی، طرحواره های شناختی فعال شونده و تنوع طلبی جنسی رابطه معنی داری (0/001 >P) وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد هیجان خواهی بر طرحواره های فعال شونده در بافت جنسی و تنوع طلبی جنسی اثر مستقیم و غیرمستقیم معنی داری (0/001 >P) دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد طرحواره های شناختی فعال شونده بر تنوع طلبی جنسی در مردان متاهل اثر معنی داری (0/001 >P) دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که هیجان خواهی بر تنوع طلبی جنسی اثر مستقیم و غیر مستقیم معنی داری دارد. طرحواره های فعال شونده در رابطه مولفه های هیجان خواهی و تنوع طلبی جنسی نقش میانجی دارند.

    کلیدواژگان: تنوع طلبی جنسی، هیجان خواهی، طرحواره های فعال شونده
  • لیلا زمانی کوخالو*، مژگان سپاه منصور، خدیجه ابوالمعالی صفحات 1683-1698
    زمینه

    یادگیری برای باهم زیستن همراه با ارزش های اخلاقی، از موضوعات عمده در تعلیم وتربیت امروزه است. پژوهش های بسیاری پیرامون آموزش صلح انجام گرفته ولی آموزش تلفیقی صلح وحسن گزینی برتوانمندسازهای تحصیلی ازجمله روابط بین فردی وانگیزه تحصیلی دانش آموزان مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی بر بهبود روابط بین فردی وانگیزه تحصیلی‏‏ دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه تهران بود.

    روش

    پژوهش، به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه آزمایش وگواه و پیگیری یک ماهه انجام شده است. جامعه آماری آن، دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه منطقه 19، شهرتهران (5901 نفر) در سال تحصیلی 99-98 بود. نمونه،40 دانش آموز به صورت هدفمند انتخاب شده، و به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه 20 نفره قرارگرفته اند. ابزار پژوهش مقیاس ارزیابی شایستگی تحصیلی دیپرنا و الیوت (1999) بود. برای گروه آزمایش، برنامه مداخله آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی، شامل 8 جلسه 90 دقیقه ای طی 8 هفته مداوم، اجرا شد. در پایان از هر دو گروه پس آزمون و یک ماه بعد، آزمون مرحله پیگیری گرفته شد. داده های گردآوری شده به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر وآزمون تعقیبی بونفرونی با نرم افزار Spss-22 تحلیل استنباطی شد.

    یافته ها

    آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی بر روابط بین فردی و انگیزه تحصیلی‏‏ دانش آموزان تاثیر مثبت داشت (0/01>P). این تاثیر در مرحله پیگیری هم معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی می تواند به عنوان روشی کارآمد جهت بهبود روابط بین فردی و انگیزه تحصیلی‏‏ دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی صلح و حسن گزینی، روابط بین فردی، انگیزه تحصیلی
|
  • Mohammad Khodayarifard, Elaheh Hejazi, Katayoun Helmi*, Ali Moghadamzadeh Pages 1455-1470
    Background

    Given the importance of maternal psychological well-being, it is necessary to effectively examine appropriate interventions designed for this transitional period of women’s life. Applications of positive psychology interventions have recently been explored and appear to be effective in this period, yet this is the first time we are presenting mindfulness-based character strength training in perinatal period.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Mindfulness-Based Strengths Practice (MBSP) on the factors of well-being by the end of pregnancy and after childbirth.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, and follow-up and control group design. The research population included the pregnant women in Tehran at the 6th and 7th months of pregnancy available on the Instagram and telegram pages of 5 gynecologists. For this purpose 60 pregnant women were selected via internet based on the voluntary sampling procedure and then randomly assigned to experimental and control group (30 women in each group). The study instruments were the “comprehensive Inventory of Thriving” (Su, Tay, DienerT 2014), the “Values In Action” (Peterson & Seligman, 2004) and the “Mindfulness-Based Strength Practice in pregnancy” (Niemec, 2014 & Bardak, 2010). Experimental group participated in 8 training sessions of 2 hours. The control group received the ordinary guidelines for pregnancy. By the end of the training sessions, both groups participated in posttest and the follow-up test occurred one month after the childbirth. Data was analyzed by multivariate repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed significant improvement in all subscales in the experimental group (p<0.01), and this improvement was still significant in the follow-up test (p<0.01).

    Conclusion

    The Mindfulness-Based Strengths Practice can be an efficient training in the transitional period of pregnancy and after childbirth.

    Keywords: Character Strengths, Mindfulness, Antenatal, After Childbirth, Thriving, Well-being, Mindfulness - Based Strengths Practice (MBSP)
  • Fakhrisadat Hosseini, Esmaeil Saadipour*, Fariborz Dortaj, Siavash Talepasand, Asghar Minai Pages 1471-1492
    Background

    Numerous studies have examined academic Enthusiasm. But research on developing a structural model for predicting mathematical enthusiasm based on Math self-schemas and Math Affective Memories mediated by task value and Ability/expectancy Beliefs has been neglected.

    Aims

    The present research aimed to study Structural Relationship between Math affective memories and Math self-schemas with Math Enthusiasm by Mediating Role of Ability/expectancy beliefs and Task.

    Methods

    This study was a correlational study using structural equation modeling in which500 female students in 11th grade studying mathematics and science courses were selected from Tehran through multi- stages clustering method. All subjects completed affective memory, task cost, math enthusiasm questionnaires and Data were analyzed using structural model and path analysis tests.

    Results

    According to results, negative memory had negative effects on ability-expectancy beliefs and positive memory had positive effects on (P>0/01). Negative memory had effects on math task value directly (P>0/01) as well as indirectly (P>0/01) with mediating role of ability-expectancy beliefs. Positive memory had effects on task value with mediation role of ability-expectancy beliefs directly and indirectly (P>0/01). Ability -expectancy beliefs had effect on task value directly (P>0/05). Positive and negative memories had effects on math enthusiasm directly and indirectly (P>0/01). The direct relationship between Math self-schemas, Math task value and Math ability-expectancy beliefs with math enthusiasm was not significant (P>0/05).

    Conclusion

    negative or positive memory had significant effect on math enthusiasm Also, Math self-schemas and Math Affective Because of ability-expectancy beliefs Affect of Math task value. Applied inspirations of findings were discussed.

    Keywords: Math affective memories, Math Enthusiasm, Ability, expectancy beliefs, Task value, Math self-schemas
  • Farshad Zarei, Esmail Asadpour*, Farshad Mohsenzadeh Pages 1493-1512
    Background

    Mothers of children with cerebral palsy are prone to social, economic, emotional and family pressures due to the presence of a child with cerebral palsy, which leads to a decrease in marital satisfaction and their perception of efficiency. Research has shown that acceptance and commitment therapy is a supportive approach that emphasizes the relationship and acceptance of individual and family values and uses awareness and acceptance along with commitment and behavior change strategies to increase psychological resilience that increases satisfaction. Couples and their self-efficacy, but there is a research gap in performing this intervention on mothers with children with cerebral palsy.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the efficacy of acceptance and commitment therapy based on increasing marital satisfaction and self-efficacy of mothers with children with cerebral palsy.

    Methods

    The present study is an applied research in terms of purpose and quasi-experimental in terms of data collection. The statistical population of the present study included all mothers with children with cerebral palsy who referred to educational and rehabilitation centers for the physically disabled in Kermanshah in 1399. The sample consisted of 23 volunteer mothers who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental groups based on acceptance and commitment (n= 10) and a control group (n= 13). The experimental group received 12 sessions of 90-minute acceptance and commitment therapy according to Hayes (2008) approach once a week and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using Mixed analysis of variance.

    Results

    The results of repeated measures analysis of variance showed that acceptance and commitment-based therapy is effective in increasing marital satisfaction and self-efficiency of mothers with children with cerebral palsy. (P≤0/001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, marital satisfaction and self-efficacy of mothers with children with cerebral palsy can be improved by using therapy based on acceptance and commitment.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Marital satisfaction, Self-efficiency, Cerebral palsy
  • Farahnaz Jeloyari, Somayeh Kazemian*, Ebrahim Naeimi, Abdolah Motamedi Pages 1513-1534
    Background

    For many women, divorce means coping with extreme stress and emotional instability. To meet the challenges after divorce, divorced women need to be more resilient using different strategies. Almost all studies conducted in Iran with the subject of life after divorce have dealt with the process of adaptation and adaptation has been less considered as the gateway to adaptation.

    Aims

    The aim of this study was to discover effective strategies in the process of adaptation during post-divorce adjustment in divorced women.

    Methods

    This research was conducted with a qualitative approach and contextual theory method in 2020 and 2021 in Tehran. The population or field studied in this study included all divorced women in Tehran in 2020 who have passed at least 3 years of legal divorce (who have the opportunity and experience to face the challenges of life after divorce and the possibility of entering the process of adaptation after divorce. The study sample was saturated by selecting 12 divorced women using snowball sampling. Semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were analyzed using the systematic method of Corbin and Strauss.

    Results

    Analysis of participants' experiences leads to the identification of 7 main categories of building a new identity, interacting with divorce, managing post-divorce challenges, engaging in social activities (environmental influences), buffer (protective factors), spiritual-religious confrontations and Coping with factors out of control.

    Conclusion

    The results showed that divorced women 's use of internal and external factors can help to adapt to life after divorce and put them on the path of adjustment. Understanding knowledge based on divorced women's experience of post-divorce consequences and how to adapt to it, as presented in the present study, can help divorced women, counselors and therapists involved in this area to make gender-based decisions and interventions

    Keywords: Adaptability, adjustment, divorce, Knowledge Based on the Experience, divorced women
  • Saiede Safari, Mehrdad Kalantari*, Fariba Yazdkhasti, MohammadReza Abedi, HamidReza Oreyzi Pages 1535-1552
    Background

    Several studies have examined the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on the severity of obsessive-compulsive disorder symptoms. But research that examines the effectiveness of this treatment in combination with Theraplay on the symptoms and function of children with obsessive-compulsive disorder has been neglected.

    Aims

    The present study investigates the effectiveness of combination therapy of Acceptance and Commitment Therapy and Theraplay on the symptoms and Function of children with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with 3-month follow-up and control group. The statistical population of the study included all children with obsessive-compulsive disorder aged 8 to 12 years in Esfahan in 2019, along with their mothers at the time of the study, of which 20 children with their parents, after an authentic psychiatrist or psychologist diagnosed them with obsessive-compulsive disorder and they obtained at least a score of 14 on the Children's Yale-Brown OC Scale, were selected based on Purposive sampling method and randomly assigned into the experimental and control groups. The experimental group received the combination therapy of Acceptance and Commitment Therapy and Theraplay for 10 sessions of individual counseling, but the control group did not receive any intervention. Instruments used in the study included Children's Yale-Brown OC Scale(CY-BOCS), Child Obsessive Compulsive Impact Scale – Revised(COIS-R / P) and Marschak Interaction Method Behavior Rating System.

    Results

    To analyze the findings, inferential statistics methods of analysis of repeated measures were used. The findings of this study confirmed the effect of combination therapy of Acceptance and Commitment Therapy and Theraplay on reducing the symptoms of obsessive-compulsive disorder, improvement overall performance and the improvement of academic, social, family and daily livng skills performance(P<0/05).

    Conclusion

    The combination therapy of Acceptance and Commitment Therapy and Theraplay is effective to reduce symptoms and improve Function in children with obsessive-compulsive disorder

    Keywords: Obsessive - Compulsive Disorder, Acceptance, Commitment Therapy, Theraplay, Performance, Child
  • Ghasem Norouzi*, Hamzeh Mirzaei, MohammadMahdi Shirzadi Pages 1553-1568
    Background

    The theory of self-determination encompasses a wide range of individual and social abilities in individuals. However, there is a research gap in examining the effectiveness of this type of program on psychological well-being and resilience of mothers of children with Down syndrome.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of self-determination skills training on psychological well-being and resilience of mothers of children with Down syndrome.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study that in which 35 mothers were selected from the population of mothers with children with Down syndrome in Chaharmahal and Bakhtiari province using the available sampling method. The self-determination skills training intervention (Field and Hoffman, 1994) was performed in 10 sessions of 60 minutes for the experimental group. The research tools included a psychological well-being and repentance questionnaire. Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that self-determination skills training had a significant effect on increasing psychological well-being (p = 0.001) and increasing resilience (p = 0.031) of mothers of children with Down syndrome.

    Conclusion

    The present study showed that self-determination training affects psychological well-being and resilience. Accordingly, by providing the context of self-determination training in caregivers of children with Down syndrome, they can be promoted to enhance mental health in the process of child care.

    Keywords: Psychological Well-Being, resilience, Self-Determination
  • Mojtaba Noorani, Rezvano ssadat Jazayeri*, Maryam Fatehizadeh Pages 1569-1586
    Background

    Many studies have been conducted on marital satisfaction and intimacy of couples, but research on the effectiveness of systemic-constructivist couple therapy on intimacy and marital satisfaction, especially in Older women-younger men couples, has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Systemic-Constructivist Couple Therapy (SCCT) on Marital Satisfaction and Intimacy in Older women-younger men marriages.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test design, and follow-up with an experimental group and a control group. The population of this study consisted of all couples in older women-younger men marriages in Shiraz in 2019. Using the convenience sampling method, 30 couples were selected and randomly divided into experimental and control groups. In the pre-test stage, the short form of Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (olson, 1998) and the couple intimacy (oulia, 2006) were given to both groups and then the systemic-constructivist couple therapy approach in 9 sessions per week Two hours, were performed for the experimental group. In order to analyze the data, repeated measures analysis of variance was used.

    Results

    The results of data analysis showed that systemic-constructive couple therapy on marital satisfaction and dimensions of emotional, intellectual, psychological, socio-recreational, communication, and general intimacy, had a significant effect (P> 0.05), while these interventions did not have a significant effect on physical, spiritual, and sexual intimacy.

    Conclusion
    Conclusions

    From the obtained results, it can be concluded that systemic-constructivist couple therapy can be used to improve marital satisfaction and intimacy of couples.

    Keywords: Older women-younger men, Marital Satisfacion, Couple Intimacy, Systemic Constructivist Couple Therapy (SCCT)
  • Tahereh Najafi Fard, Hamid Alizadeh*, Ahmad Borjali, Mohammad Asgari Pages 1587-1600
    Background

    Various studies have shown the effect of Adler's cognitive-social program on parents or children and adolescents in order to reduce adolescent anxiety and improve parent-child interactions.  But many of these Adlerian cognitive-social therapies have applied only limited aspects of the theory. In addition, these therapies have been performed only on children and adolescents or only on parents, and research conducted simultaneously by both parent and child.  There is no embrace for him.

    Aims

    The aim of this study was the effectiveness of Adler cognitive-social education on the interaction of mothers and adolescents with social anxiety disorder.

    Method

    This study was a quasi-experimental applied research with a pretest-posttest design with a control group.  The statistical population of this study included adolescents 13 to 15 years old with social anxiety disorder and their mothers who had a file in Avae Ghasedak Clinic in District 5 of Tehran in 1398. By available sampling method, 32 mothers and adolescents were identified and  Randomly assigned to experimental and control groups (16 experimental and 16 control).  The instrument used in this study was the Parent-Child Relationship Scale (Mother Form) which was completed by adolescents before, after, and one month after.  Adolescents and mothers in the experimental group participated in 12 sessions (eight sessions with adolescents and one sessions with mothers and three sessions adolescents and mothers) in the completed Adler program. Data were analyzed using mixed analysis of variance.  

    Results

    The results showed that mother-child interactions (positive emotion, annoyance, replication, communication) in the experimental group after the intervention compared with the control group significantly increased (p <0.01).

    Conclusions

    Considering the effectiveness of Adler's social cognitive program on adolescents with social anxiety as well as improving the mother-child relationship, more extensive research is needed with more examples on the family and children and adolescents.

    Keywords: adolescent, Mother-Child Interaction, Social Anxiety, Social- Cognitive Treatment
  • Mousa Abdolbaghi, Reza Nik Bakhsh*, Hossein Poursltani Zarandi, Alimohammad Safania Pages 1601-1616
    Background

    It is for several decades that superstition has been analyzed among sport analysts. Superstition helps the athlete to come along with the stress related to competitive conditions. Sport superstition is introduced as illogical beliefs or a way of thinking that influences the results of events. Considering this point and comparing the results of a scientific research will result in finding the most accurate information. We may indicate the importance of using valid instruments to measure data.

    Aims

    This study was conducted to evaluate the validity of the spectator sports superstition questionnaire.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and in terms of method of work is correlational (factor analysis with principal component analysis). The statistical population of the study was the fans of the Iranian Football, Basketball and Volleyball Premier League teams in the 2019-20season. According to the sample size based on questionnaire items (26 cells), 390 people were selected. In order to collect data, a standard questionnaire was used which was translated into Persian and analyzed for validity in the target population. For the validity of the questionnaire, the construct validity, convergent and divergent of Fornell and Larker were used and its reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.775. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (confirmatory factor analysis) were used to analyze the data using SPSS and Amos software.

    Results

    Based on the results of factor analysis, the components of industrial superstition, superstitious beliefs, superstitious behaviors and the source of control were approved as four dimensions of sports superstition. Analysis of the data showed that the factor load of all questions is higher than the base value and the research model has a significant fit, which indicates the desirability of the sports superstition questionnaire.

    Conclusion

    The Sports Superstitions Questionnaire is a reliable and valid scale that can be used to assess the level of superstitions in sports and increase the insight and understanding of fans and individuals towards it.

    Keywords: validation, confirmatory factor analysis, sports superstitions
  • Maral Haghighi Kermanshahi, Keivan Kakabaraee* Pages 1617-1630
    Background

    Many studies have examined the effectiveness of problem solving on social problem solving among different samples, but no study that has examined interpersonal problem solving on social problem solving of women prisoners has not been conducted in Iran.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of interpersonal problem solving on the social problem of women prisoners.

    Methods

    The research design was a pretest-post test design with a control group. The statistical population of this study includes all young female offenders imprisoned in Kermanshah central prison that they were serving their sentences in 2019. In this study 30 young women were imprisoned by the available sampling meted were selected and randomly divided into two experimental (15n) and control (15n) groups. Then 10 two-hour sessions were held every week for two interpersonal problem -solving workshops for the experimental group. After completing the post -test training problem it was implemented in both experimental and control groups. To gather information from the social problem solving questionnaires of Desorila et al (2004). Then the research data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    Results According to the participants, in two stages of pre-test-post-test showed that compared to the control group in the experimental group, between pre-test-post-test scores in all subscales of social problem solving including positive orientation, negative orientation, logical style and impulsivity style / carelessness and avoidance style was a difference.

    Conclusion

    Therefore, interpersonal problem-solving training can be used as a corrective and preventive intervention program to increase the social problem-solving of young women prisoners

    Keywords: interpersonal problem solving, social problem solving, women, prisoners
  • Moslem Rokhfard, Ilnaz Sajjadian*, Amir Ghamarani Pages 1631-1650
    Background

    Due to the importance of motor skills in the development and learning of children, many studies have investigated the effectiveness of process-oriented motor interventions in this field, but have these interventions been effective?

    Aims

    The aim of this study was to meta-analyze the effectiveness of process-oriented motor interventions on children's motor skills.

    Methods

    In this study, meta-analysis was used as a tool to determine, collect, combine and summarize research findings related to process-based interventions on motor skills.The statistical population included all researches conducted in the field of process- oriented interventions in the period of 1387 to 1398 for Persian articles and 2011 to 2020 for Latin articles. For this purpose, 31 studies (19 Persian articles and 12 Latin articles) that were methodologically approved as a statistical sample were selected and Meta-analysis was performed on them. The research tool was a meta-analysis checklist.

    Results

    The results showed that the magnitude of the effect of process-oriented interventions on children's motor skills was 0.42, which according to Cohen's Interpretation table means the effect size (p<0/1).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that based on the results of this meta-analysis; Process- oriented motor interventions can be effective in improving children's motor skills.

    Keywords: Meta-analysis, Process-oriented motor interventions, Motor skills, Children
  • Fatemeh Mokarram, Reza Kazemi*, Somayyeh Taklavi Pages 1651-1666
    Background

    Social competence refers to an individual's ability to do things related to his or her personal independence and social responsibilities, leading to normal social growth and the establishment of positive and constructive relationships. Emotional-social skills training plays an important role in feeling more socially competent and efficient in the day-to-day responsibilities and life challenges of single-parent girls. Research has shown that social problem-solving training increases social competence in adolescence and adulthood.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Social-Emotional skills training and social problem-solving training on social competence of single-parent female students in the second year of Sarab high school.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistics of the present study include all female high school students who were studying in the academic year 2019-2020. The research sample of 45 students was selected by multi-stage cluster sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The sample individuals completed the social competency questionnaire of Felner, Lease & Phillips (1990) first as a pre-test stage and after 12 sessions of Social-Emotional skills training (Sadri Damirchi et al, 2009) and 10 sessions problem-solving training (Montazer et al, 2020) of 90-minute as a group for a group. Experiments were re-evaluated in the post-test phase of all three groups. Data analysis was performed by univariate analysis of covariance using SPSS-24 software.

    Results

    The results of this study showed that social-emotional skills training and social problem solving increased the social competence of effective single-parent female students (p <0.05). On the other hand, there was no significant difference in the effectiveness of social-emotional skills training and social problem solving in the social competency variable (P <0.05).

    Conclusion

    Teaching adolescents’ socio-emotional skills and social problem-solving skills leads to the formation of social interactions between him and the outside world, the management of emotions, and thus the increase and improvement of a person's social competence. For this purpose, it is necessary for specialists and family psychologists to provide training in this field to students and their parents.

    Keywords: Social-Emotional skills, social problem solving, social competence, Students, Single parent
  • Mehrdad Tabatabaie Shoorijeh, Ezat Deyreh*, Moloud Keykhosravani, Ali Pooladi Rishehri Pages 1667-1682
    Background

    Numerous studies have examined the relationship between sexual variety, activated cognitive schemas and sensation seeking among men. However, research on the development of a structural model for predicting sexual variety based on sensation seeking by mediating cognitive schemas activated among married men has been neglected.

    Aims

    The present study aimed to investigate the structural equation model for predicting sexual variety based on sensation seeking by mediating cognitive schemas activated among married men in Shiraz.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational based on structural equation modeling. The statistical population consisted of all married men referring to counseling centers in Shiraz. Of this number, 240 men were selected by using availability sampling method. For collecting data, sexual variety Questionnaire (Glass & Wright, 1992), Sensation seeking scale (Arnett, 1994), and Cognitive Schema Activation in Sexual Context Questionnaire (Nobre & Pinto-Gouveia, 2009) were used.The fitness of the proposed model was estimated through structural equation modeling.

    Results

    The results of the research showed that the research model has a good fit. The results of Pearson 's correlation coefficient test showed that there is a significant relationship between sensation seeking variables, cognitive activated schemas and sexual variety (P<0. 001). The results of path analysis showed that sensation seeking has a direct and indirect effect on cognitive schemas activated in sexual context and sexual variety (P <0.001). The results of regression analysis showed that activated schemas in sexual context have significant effects on sexual variety in married men (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that sensation seeking has a direct and indirect significant effect on sexual variety in married men. Activated schemas had a mediating role between sensation seeking components and sexual variety.

    Keywords: sexual variety, Sensation seeking, cognitive activated schemas
  • Leila Zamani Kokhalo*, Mojgan Sepah Mansour, Khadijeh Abolmaali Pages 1683-1698
    Background

    Learning to live together with moral values is one of the major topics in education today. Much research has been done on peace education, but the combination of peace education and good education on academic empowerment, including interpersonal relationships and students' academic motivation, has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of peace and integration training on improving interpersonal relationships and academic motivation of female high school students in Tehran.

    Methods

    The research was conducted by quasi-experimental method with pre-test-post-test design with experimental and evidence group and one-month follow-up. Its statistical population was female high school students in District 19, Tehran (5901 people) in the academic year of 2019-2020. Sample: 40 students were purposefully selected, and randomly divided into 2 groups of 20 people. The research instrument was Diperna and Elliott (1999) Competency Assessment Scale. For the experimental group, an integrated training program for integrated peace and well-being training, including 8 90-minute sessions over 8 consecutive weeks, was implemented. Finally, both post-test and one month later, follow-up test was taken. The collected data were inferentially analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test with Spss-22 software.

    Results

    The combined education of peace and good choice had a positive effect on interpersonal relationships and students' academic motivation (P <0.01). This effect was also significant in the follow-up phase.

    Conclusion

    Integrated peace and good education can be used as an effective way to improve interpersonal relationships and students' academic motivation.

    Keywords: Integrated peace, good education ‌ Choice, Interpersonal relationships, academic motivation